8:39 - Ve většině škol a školek v povodní ohrožených částech Prahy se dnes nevyučuje. Některé ale zůstaly otevřené a o děti se v případě potřeby postarají, jiné slouží jako evakuační centra. Bez omezení fungují mateřské a základní školy v Praze 13, Praze 17, Praze 18, Praze 19 a Praze 20, informovala ČTK.

8:35 - Na Strakonické ulici, která je uzavřena, se tvoří kolony. Policie odklání řidiče zejména přes Pražský okruh. Ucpané jsou také komunikace v centru metropole, například Legerova ulice.

8:30 - Na dvanácti regionálních tratích je je přerušen kvůli záplavám provoz Zcela obnoveno bylo veškeré koridorové spojení, průjezd Kolínem je omezen, vlaky tam nabírají zpoždění, ale už nemusejí využívat objízdné trasy.

8:21 - Od půlnoci je řeka Ohře na třetím povodňovém stupni, hasiči však nikde nemuseli vodu odčerpávat ani nikoho evakuovat.

Déšť a povodně komplikují dopravu v Karlovarském kraji, kolem páté hodiny ráno spadly stromy v Tepličce na trať mezi Karlovými Vary a Bečovem, je tam uzavřen provoz. Stejné je to na trati mezi Hroznětínem a Merklínem. Byla uzavřena silnice II. třídy u Sedlečka ve směru na Kyselku. Jedná se o jedinou přístupovou cestu pro kamióny ke stáčírně Karlovarských vod.

8:08 - Podle České televize si záplavy zřejmě vyžádaly již čtvrtou oběť. V Mokřanech na Benešovsku bylo v korytě potoka nalezeno tělo 82letého muže. Není zatím jisté, zda za jeho smrt skutečně mohou povodně.

7:53 - Krizový štáb v Praze uvedl, že situace je relativně stabilizovaná. Řekl to úpo jeho zasedání zastupující starosta Tomáš Hudeček. Podle něj pokračuje stavba protipovodňových zábran, které jsou už naddimenzované.

7:43 - Ohře dosáhla v noci na dnešek třetího povodňového stupně v Karlových Varech Drahovicích. Na horních tocích už začínají hladiny řek klesat. V kraji ale opět, i když mírně, prší.

7:42 - Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde prakticky po celém toku platí třetí stupně povodňové aktivity. Stejná situace je na Úhlavě a velmi silné průtoky jsou také na Berounce.Na Plzeňsku prší.

7:39 -  Hladina Labe v Pardubickém kraji vystoupila nad obvyklou úroveň. Stav pohotovosti vodohospodáři vyhlásili ve 2:00 v Němčicích na Pardubicku. První, nejnižší povodňový stupeň, platí na Labi také v Přelouči.

7:28 - Divadlo Archa zrušilo pondělní a úterní představení EKG. Divadlo se tak snaží předejít škodám na technickém vybavení a majetku, jaké je postihly v roce 2002.

7:20 - Aktuální průtok na Vltavě v Praze je 2810 m3/s. Protipovodňové bariéry jsou postaveny pro vodu do průtoku 3250 m3/s. V Praze prší.

7:17 - Na severu Čech pršelo v noci nejvíce, místo napršelo deset až 15 milimetrů, takže říčka Smědá opět stoupá. Naopak na jihu Čech pršelo výjimečně, uvedli meteorologové.

7:11 - V Ústí nad Labem nadále prší, uvedla ČT. Hladina Labe stoupá rychlostí deseti centimetrů za hodinu. Během několika minut začne evakuace čtvrtí Střekov a Vaňov. Uzavřena bude i silnice Praha - Děčín. Pokud stoupne voda na 8,5 metru, zavře se Mariánský most, neboť budou zatopeny jeho nájezdy. Očekává se, že voda stoupne na 10,5 metru, to byl uzavřen i Benešův most a obě části města by spojoval jen zvláštní vlak

6:59 - Trvají problémy v železniční dopravě, přerušen je provoz na tratích Plzeň - České Budějovice a Praha - Beroun - Plzeň.

6:42 - Stav ohrožení trvá v Libereckém kraji na Ploučnici a Panenském potoce na Českolipsku a Smědé ve Frýdlantském výběžku. Druhý povodňový stupeň mají na Jeřici a Lužické Nise. Toky sice v noci většinou mírně klesaly, k ránu ale začalo znovu vydatně pršet.

06:40 - Vltava v Praze pravděpodobně nebude kulminovat v 7:00, ale později. Do Prahy totiž stále přitéká voda z Berounky, která ještě nekulminovala. Ve Vltavě nyní Prahou protéká 2760 m3/s./s, uvedla ČT.

06:38 - Kvůli stoupajícímu Labi policie odklání automobily přijíždějící po dálnici D8 od Lovosic a Drážďan přes Teplice. Uzavřená je levobřežní silnice I/30 mezi Ústím na Labem a Lovosicemi. Do ústecké čtvrti Vaňov, kterou voda odřízla od centra, bude od rána jezdit speciální vlak.

05:44 - "Berounka už by měla stagnovat, stejně jako Sázava. Hladina Botiče a dalších malých toků klesají, potíže máme pouze na Rokytce. Nyní Vltavou protéká 2700 m3/s," řekl člen krizového štábu hlavního města Jiří Vávra (TOP 09). Krizový štáb opět zasedne v 7:00.

Kulminaci Vltavy podle Vávry očekávají hydrometeorologové v 7:00. To by mělo Prahou protékat podle odhadu zhruba 2800 metrů krychlových vody za vteřinu - v roce 2002 protékalo Prahou až 5000 kubíků vody.

05:41 - Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, potíže z tří nejproblematičtějších malých toků dělá už jen Rokytka v Libni.

05:40 - Na 19 místech v Jihočeském kraji zatím stále zůstává třetí stupeň povodňové aktivity. Výška hladin řek a toků však přes noc na většině vodoměrných stanic klesla. Stav extrémního ohrožení stále platí v Božeticích na Táborsku na potoku Smutná.

05:25 - Beroun je bez výrazných škod. Litavka v noci dosáhla hranice 2,5 metru a pravděpodobně kulminuje. Berounka po půlnoci překonala hranici pěti metrů a od té doby se drží mírně pod touto hodnotou. Hladiny obou řek zatím nerostou a spíše klesají, vyplývá z informací ČHMÚ.

04:54 - Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC) se v noci částečně podařilo zprovoznit nádraží v Kolíně, kde voda zaplavila koleje. Vlaky mohou omezenou rychlostí jezdit směrem na Pardubice i Kutnou Horu, řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský. Voda komplikovala provoz na důležité trati směrem na Moravu přes deset hodin.

04:30 - Radnice Prahy 12 začala evakuovat obyvatele v okolí Obchodního náměstí v Modřanech. "Voda se tady valí z kanalizace. Zatím víme, kolik lidí máme v evakuačním centru, těch je zhruba 50, kolik lidí bude celkem evakuováno, v tuto chvíli nelze říct. Policisté nyní projíždějí ulice a kontrolují domy," řekl tajemník úřadu městské části Praha 12 Martin Roth.

03:37 - V Jaroměři na Náchodsku se zřejmě kvůli velké vodě zřítila část historického železného mostu přes řeku Labe mezi školou Na Ostrově k hlavním náměstím. Most, který je využívaný jen pro pěší a cyklisty, je uzavřený.

03:17 - Řidiči na území hlavního města neprojedou kvůli povodni po Strakonické ulici. Silnice, která je hlavní spojnicí mezi Prahou, Příbramí a dále jihem Čech, musela být uzavřena. "Komunikace je uzavřena v úseku mezi Pražským okruhem a Jižní spojkou, a to v obou směrech," řekl dispečer krizové linky magistrátu.

Kvůli velké vodě byly uzavřeny na pravém břehu Vltavy v Modřanech také ulice Mezi Vodami, K Jezu a U Kina. Vjezd sem byl podle webových stránek Prahy 12 povolen pouze rezidentům.

Vojáci pomáhají stavět protipovodňové zábrany na pražské Kampě.

Vojáci pomáhají stavět protipovodňové zábrany na pražské Kampě.

FOTO: Jan Třeštík, ČTK

03:16 - Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policejním prezídiem zřídilo psychologickou poradenskou linku pro lidi zasažené povodněmi. Linka funguje NONSTOP na telefonním čísle: 974 834 688. Je určena zejména pro občany zasažené povodněmi a jejich blízké, slouží však také profesionálům (praktičtí lékaři, zástupci obcí, pedagogové, psychologové, členové Integrovaného záchranného systému), kteří zde mohou zjistit informace, jak optimalizovat své postupy při práci s lidmi zasaženými povodněmi.

02:46 - "Pozitivní zpráva je, že nám klesla hladina Botiče. Nyní jím teče 40 m3/s, předtím to bylo 95m3/s, z nejhoršího jsme snad venku, ale nechci to zakřiknout," řekl místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. Vedení městské části podle něj nyní čeká na jednání krizového štábu hlavního města, který bude zasedat ve 4:00.

02:31 - Extrémní stupeň povodňového nebezpečí kolem 02:00 platil v Čechách na čtyřech místech, a to na Kocábě ve Šťěchovicích, Blanici v Louňovicích pod Blaníkem, Smutné v Božeticích a Lužnici v Bechyni. Třetí stupeň povodňové aktivity byl na 54 místech. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČMHÚ).

02:26 - V Praze-Zbraslavi probíhá evakuace od okolí ulic Spojařů a U loděnice směrem k mostu Závodu míru, řekl starosta Zbraslavi Aleš Háněl. Voda se podle něj za zábrany dostává kanalizací.

"Evakuujeme i občany, kteří byli ještě před dvěma hodinami v klidu, že jsou chráněni," poznamenal Háněl. Netroufal si nyní odhadovat, kolika občanů se evakuace týká, otevřena byla další tělocvična. Původní povodňové plány s takovou variantou vůbec nepočítaly.

Informace o uzavírkách komunikací v Praze (PDF)

01:40 - Také nevládní organizace ADRA otevírá veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým povodněmi. Peníze lze posílat na účet nebo prostřednictvím DMS.

Povodňový účet ADRA - 34983498/0300, v. s. 391
Dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777

00:58 - Vlakové nádraží v Kolíně zůstává kvůli zaplaveným kolejím mimo provoz. Původně se předpokládalo, že bude uzavřeno do půlnoci. Správa železniční a dopravní cesty však musí pod tratí uvolnit propusti, které jsou ucpané. Uzavírka nádraží se zatím posunula do 4:00, řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Stavy a průtoky na tocích

Stavy a průtoky na tocích

FOTO: Český hydrometeorologický ústav

00:41 - Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Povodně 2013. Sbírka bude využita především na individuální pomoc postiženým rodinám. "Pro nás jsou nejdůležitější zjištěná poškození obytných prostor, kam chceme směřovat nejvíc pomoci," řekl Marek Štys, vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni.

„Podle našich informací byla nejvážnější situace ve Štěchovicích a prudké toky a okamžité škody hlásily obce na Jihu Čech a na Trutnovsku. Už teď je jasné, že rozsah škod je veliký. Ráno budeme vědět víc,“ dodal Štys.

Peníze je možné zasílat na povodňové konto 72027202/0300

00:24 - Generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Milan Křístek informoval, že kvůli záplavámnepojede metro v úsecích Dejvická - Muzeum, Českomoravská - Smíchovské nádraží a Kobylisy - Muzeum.

Za linky A a B budou v uzavřených úsecích nasazeny náhradní tramvajové linky X-A X-B, namísto linky C náhradní autobusová linka X-C. Náhradní linky budou vedeny v trase metra.

Výlukové schéma se stavem dopravy k pondělí 3. června 2013

Výlukové schéma se stavem dopravy k pondělí 3. června 2013

FOTO: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Mimo provoz budou tramvajové linky 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24. Naopak posílen bude provoz linky číslo 3, která spojuje Modřany s centrem města. Zavedena bude také zvláštní tramvajová linka 34 z Ortenova náměstí přes Palmovku do Hloubětína.

Podle Křístka budou také posíleny spoje příměstské železniční dopravy. Výjimkou bude železniční linka S8 z Prahy do Čerčan přes Vrané nad Vltavou, která bude zrušena.

00:15 - Necelých 1400 obyvatel Křešic na Litoměřicku, které leží na pravém břehu Labe, musí do 02:00 opustit obec. Ve 23:00 byla hladina Labe na 634 centimetrech, za hodinu stoupla o více než deset centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

ON-LINE: Povodně v neděli

23:37 - Ústí nad Labem vyhlásilo povinnou evakuaci. Do 09:00 mají své domovy opustit obyvatelé asi 30 ulic v městských částech Střekov, Neštěmice a Ústí nad Labem-město. Další evakuovaní jsou také v Děčíně a Českých Kopistech a Počáplech na Litoměřicku. Ve 22:30 byla hladina Labe na 630 centimetrech, za hodinu stoupla o více než deset centimetrů. Očekává se, že Labe může vystoupat až na 10,5 metru. Obvykle korytem protéká voda, která dosahuje tří metrů.

23:34 - Lahovice, Lahovičky a Závist opustilo po výzvě k evakuaci asi 200 lidí. Krizový štáb Zbraslavi navíc musel nařídit potopení přístavního mola, o které se majitel nepostaral a dostatečně ho nepřipevnil. "Hrozilo, že se utrhne a napáchá po proudu škody. Prám odstřelí policejní pyrotechnici," řekl starosta Háněl. Aktuálně štáb řeší další protipovodňová opatření, protože podle starosty ty dosavadní se ukázaly jako málo účinné.

23:32 - "Pro evakuaci oblasti Janáčkova nábřeží máme průtok 2800 m3 za sekundu, který podle původních informací krizového štábu měl nastat v ranních hodinách kolem sedmé. Teď mně přišla esemeska z krizového štábu, že se předpokládá ráno až 3400 m3 za sekundu. Co se týká Hořejšího nábřeží, tam je to 2600 m3 za sekundu. A to předpokládám, že může nastat kolem třetí nebo čtvrté hodiny v noci. Takže kolem tohoto času my přistoupíme k evakuaci," řekl ve vysílání ČT starosta Prahy 5 Zelený.

22:52 - Praha 11 respektuje rozhodnutí krizového štábu HMP, pro nezbytné potřeby občanů však své mateřské i základní školy otevře v základním provozu. Oznámil to starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

22:44 - Starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (UNP) prohlásil v ČT, že část obvodu v blízkosti Vltavy bude v noci evakuována. Evakuace se podle něj bude týkat zhruba 5000 lidí.

Částečně zaplavená restaurce na náplavce Vltavy v Praze.

Částečně zaplavená restaurce na náplavce Vltavy v Praze.

FOTO: Michal Doležal, ČTK

22:38 - Kvůli povodňové situaci zrušil děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík přijímací řízení, které bylo na pondělí naplánováno. Budovy školy na náměstí Jana Palacha, v Celetné, Hybernské a ulici U Kříže zůstanou podle informací na webu fakulty uzavřeny.

22:22 - Radnice Prahy 8 doporučuje dobrovolnou evakuaci automobilů i obyvatel z lokality Dolní Libně a Karlína (Čuprova, Elsnicovo nám., Horovo nám., Na Rokytce, U Českých loděnic, Voctářova, Zenklova - úsek přilehlý k Elsnicovu nám.). Povinná evakuace není v tuto chvíli vyhlášena.

22:07 - Hasiči v Trutnově večer vylovili z řeky Úpy tělo neznámého muže, příčinu jeho smrti určí nařízená soudní pitva. Policie nevylučuje, že by mohlo jít o oběť povodní, řekla mluvčí královéhradecké policie Iva Kormošová. V souvislosti s povodněmi zemřeli v České republice již dva lidé. [celá zpráva]