Velitel ukrajinského námořnictva se přidal na stranu Krymu!

02.03.2014 20:24

Praha - Velitel ukrajinského námořnictva Denys Berezovskyj se přidal na stranu proruského Krymu. Do čela námořnictva ho přitom úřadující prezident Oleksandr Turčynov jmenoval teprve v sobotu. Ukrajina chce nyní již bývalého velitele soudit za vlastizradu. Premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko z vyhlášení války. Ukrajinská armáda povolala vojenské zálohy a vyhlásila mobilizaci. Vojáci jsou v bojové pohotovosti poté, co Moskva na žádost prezidenta Putina schválila využití ruských vojáků na Krymu.

Ukrajinská ponorka, přístav Sevastopol
Ukrajinská ponorka, přístav Sevastopol

"Já, Denys Berezovskyj, přísahám věrnost obyvatelům Krymu a zavazuji se k jejich ochraně, jak stanovují (vojenské) směrnice," přečetl z prohlášení na tiskové konferenci Berezovskyj.

Všechny ukrajinské ozbrojené síly na Krymu jsou podle místopředsedy krymské vlády Rustama Temirgalijeva blokovány, část z nich je odzbrojena a část přešla na stranu krymské administrativy.

Ukrajinská pobřežní stráž stahuje svá plavidla ze základen v Sevastopolu na západě Krymu a v Kerči na východě. Lodě povolala do Oděsy a do Mariupolu. Již v sobotu pobřežní stráž vydala posádkám rozkaz opustit krymské základny, aby se předešlo jejich případnému ovládnutí proruskými ozbrojenci.

 
Zdroj: ČT24, ČTK