Ruští ozbrojenci se zmocnili letiště u Sevastopolu, na čas obsadili i mezinárodní letiště! Video: TV Nova SdíletPřidat názor Ruští ozbrojenci obsadili ráno vojenské letiště Belbek u Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Už v noci na pátek se proruští ozbr

02.03.2014 19:32

Ruští ozbrojenci obsadili ráno vojenské letiště Belbek u Sevastopolu na ukrajinském Krymu. Už v noci na pátek se proruští ozbrojenci nakrátko zmocnili mezinárodní letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu.

Vojenské letiště Belbek u Sevastopolu obsadili ruští ozbrojenci. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na nejmenované vojenské zdroje, podle nichž mají tito muži zabránit příletu blíže neupřesněných bojovníků.Padesátka neidentifikovaných ozbrojenců, která se v noci na pátek zmocnila mezinárodního letiště v Simferopolu, správním středisku autonomního Krymu, již vzdušný přístav opustila. Ale v okolí letiště hlídkují lidé v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách a s automatickými zbraněmi v rukou.

 

Americký viceprezident Joe Biden ujistil šéfa nové ukrajinské vlády o plné podpoře USA při nastolení pořádku v zemi, což podle agentury AP ukazuje, že Washington uznává Arsenije Jaceňuka za faktického vůdce postsovětské republiky.
 

"Mysleli si, že tu vysadili ukrajinské parašutisty. Když se přesvědčili, že nic takového se nestalo, omluvili se a vzdálili se," řekl o incidentu mluvčí letiště Igor Stratilati rozhlasové stanici Echo Moskvy a ujistil, že letiště pracuje normálně.
 

I podle ITAR-TASS se přílety a odlety na mezinárodní letiště v Simferopolu odehrávají podle letového řádu: "Před několika minutami přistál stroj společnosti Aerofot, který z Moskvy přiletěl s velkým množstvím ruských a zahraničních novinářů, obyvatel Krymu a turistů. Poté byl ohlášen nástup na palubu letounu do Kyjeva," vylíčil zpravodaj, avšak dodal, že po perimetru letiště přecházejí ozbrojené hlídky.
 

Ranění Ukrajinci v PrazeRanění Ukrajinci dorazili do Prahy. Češi jim budou zachraňovat životy


Podle agentury AFP je na stráži desítka ozbrojenců, odmítajících hovořit s novináři, a také tucet civilistů. "Všichni jsme dobrovolníci a jsme tu, abychom nedovolili přistát fašistům a radikálům ze západní Ukrajiny," prohlásil mluvčí této skupiny, bývalý policista. "Jestli dorazí nacionalističtí bandité, budeme se s nimi bít. Najdeme si zbraně, bude-li třeba," dodal mladý inženýr.
 

Cestující na letišti se netvářili nijak zvlášť vyděšeně, přítomnost stráží se zbraní v ruce je prý normální.

 

Odkaz na celý článek: 

https://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/prorusti-ozbrojenci-docasne-obsadili-letiste-v-simferopolu.html