Rusové údajně pronikli na Ukrajinu. Pokládají miny a staví hranice!

09.03.2014 10:37

Rusové údajně pronikli na Ukrajinu. Pokládají miny a staví hranice


aktualizováno 9. 3. 2014 10:26
přehrát video
Kerry varuje Rusko: Připojení Krymu uzavře prostor pro diplomacii

Podle zpravodajského portálu Ukranews se v Čonharu pohybují neoznačení ozbrojenci, kteří v okolí vykopávají jámy pro umístění hraničních sloupů. Skupiny mužů v plné polní rovněž pronikly na Arbatskou kosu, úzký pás země vybíhající z východu Krymského poloostrova na sever k ukrajinské pevnině.

Několik desítek ruských vojáků dnes ráno obsadilo post ukrajinských pohraničníků v obci Čornomorske na západním okraji Krymu. Oznámil to v ukrajinské televizi šéf ukrajinské pohraniční služby Oleh Sloboďan. Ruští vojáci podle něj rovněž na západě poloostrova vyřadili z provozu několik technických zařízení, jimiž pohraničníci monitorují pohyb vukrajinských pobřežních vodách.

Na Krymu jezdí kamiony z Moskvy a Čečenska

Do Simferopolu, správního střediska Krymu, dorazila v noci na dnešek další kolona ruské vojenské techniky, napsala Ukrajinska pravda. Asi 90 nákladních automobilů plných vojáků přijelo do Simferopolu z armádní střelnice na východokrymském mysu Čauda, kterou Rusové kontrolují.

  • Neoznačená armádní vozidla na Krymu
    Neoznačená armádní vozidla na Krymu
  • Pohyb neoznačených armádních vozů na Krymu
    Pohyb neoznačených armádních vozů na Krymu
 

V koloně aut jsou cisterny s palivem, sanitky a tahače s polní kuchyní. Nákladní auta jsou neoznačená, doprovodné vozy jsou ale podle ukrajinských médií označeny číslicí 99, což je kód pro ruské hlavní město Moskvu.

Čaudský mys podle ukrajinského ministerstva obrany obsadila ruská armáda výsadkem z přístavu Tamaň v ruském Krasnodarském kraji sousedícím s Krymem. Vozy ruských parašutistů jsou označeny kódem 95 příslušným pro Čečensko.

USA varovaly Rusko před anexí Krymu

Americký ministr zahraničí John Kerry včera v telefonickém rozhovoru varoval šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, že jakékoliv kroky vedoucí k připojení ukrajinského poloostrova k Rusku uzavřou veškerý prostor pro diplomacii.

John Kerry a Sergej Lavrov"Dal jasně najevo, že pokračující vojenskou eskalací a provokacemi na Krymu nebo jinde na Ukrajině, včetně kroků vedoucích k připojení Krymu k Rusku, by se uzavřel všechen dostupný prostor pro diplomacii," sdělil Reuters nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí. Kerry podle něj také naléhal na Rusko, aby projevilo "maximální zdrženlivost".

Agentura Interfax-Ukrajina dnes oznámila, že ukrajinská armáda organizuje přesuny svých jednotek v rámci přípravy na "velké vojenské cvičení". Informaci potvrdilo ukrajinské ministerstvo obrany. Vojenské přesuny se podle ministerstva týkají několika oblastí a jsou přípravou na "rozsáhlé manévry". Kolony vojenských vozidel na silnicích hlásí ukrajinská média například ze Žytomyru nebo Lvova na západě země.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Data map ©2014 Basarsoft, Google Obrázky ©2014 TerraMetrics
 
 
 
 
 
 
Mapa
Satelitní

Představitelé Krymu se těší na ruské dotace

Krymské proruské vedení spojuje s chystanou anexí poloostrova perspektivu blahobytu a masivních ruských dotací. Šéf krymského autonomního parlamentu Vladimir Konstantinov v rozhovoru s ruskou agenturou RIA Novosti slíbil obyvatelům Krymu, že pokud se za týden v referendu vysloví pro spojení s Ruskem, vzrostou brzy sociální dávky čtyřnásobně a rozpočet se zdvojnásobí.

"Záruky finančních kompenzací jsme obdrželi z Ruska, sami jsme s tím ani nepočítali," řekl ruské agentuře Konstantinov, který minulý týden Moskvu navštívil. Hospodářská situace poloostrova se podle něj po anexi výrazně zlepší, protože sociální zabezpečení a fiskální pravidla budou podléhat ruským, nikoli ukrajinským zákonům.

Vladimir Konstantinov, šéf krymského parlamentu
Vladimir Konstantinov, šéf krymského parlamentu

Dvoumilionový Krym má příští neděli hlasovat o tom, zda si ponechá dosavadní autonomní status v rámci Ukrajiny, nebo se jako nový subjekt federace připojí k Rusku. Přípravu na hlasování doprovází soustředěná proruská propaganda a tvrdá cenzura, referendum se uskuteční v podmínkách faktické okupace ruskými vojsky.

Pokud obyvatelé Krymu připojení k Rusku schválí, administrativní začlenění do Ruské federace by podle Konstantinova mohlo být hotovo už koncem března. Bezprostředně poté se rozpočet Krymu zdvojnásobí a sociální výplaty potřebným se zvýší čtyřnásobně, slíbil šéf krymského parlamentu.

Přístav Sevastopol
Přístav Sevastopol

Makroekonomičtí experti v Moskvě označují Krym za hospodářskou přítěž. Ekonomicky málo výkonný poloostrov do ruské státní pokladny mnoho prostředků nepřispěje, zásobování Krymu může navíc být obtížné a nákladné.

 
Zdroj: ČT24, ČTK