POVODNĚ ON-LINE - DEN 3.: Velká voda se valí Mělníkem, Ústím a Děčínem. Tisíce lidí tam evakuují. Vltavská kaskáda sníží odtok!

04.06.2013 12:07

POVODNĚ ON-LINE - DEN 3.: Velká voda se valí Mělníkem, Ústím a Děčínem. Tisíce lidí tam evakuují. Vltavská kaskáda sníží odtok!

Zaplavené Ústí
Takto to nyní vypadá v Ústí nad Labem, řeka tam téměř zaplavila most Edvarda Beneše
Foto: zpravy@nova.cz
Sdílet Přidat názor

Situace v Čechách je kritická. Evakuováno bylo už více než 7 tisíc lidí. Sedm lidí přišlo o život, dalších pět lidí se pohřešuje. Hygienici varují: pozor na zkaženou vodu.

Česko už třetí den bojuje s povodněmi. Na některých místech na jihu a západě Čech ale naštěstí začaly hladiny toků mírně opadat, ale kritická situace je stále na Vltavě a Labi, zejména v okolí Mělníku, a na severu Čech - na Ústecku a Děčínsku. Hasiči tam evakuují tisíce lidí.


Situace se pomalu začala uklidňovat v Praze. Koryto řeky je sice plné, podle hydrologů už ale Vltava v hlavním měste kulminovala. Krátce před 8. hodinou měla v Praze průtok 3190 kubíků, Vltava kulminovala při průtoku 3210 metrů krychlových za sekundu. Podle pověřeného pimátora Tomáše Hudečka by se nyní průtok Vltavy v halvním městě měl ustálit na 300 m3 za vteřinu.
 

"V současné chvíli sice nedochází k výraznému poklesu hladiny Vltavy, ale klesají hladiny přítoků, kam je nyní soustředěna pomoc," uvedl Hudeček.
 

Máte fotografie či videa, jak situace vypadá u vás? Pošlete nám je na zpravy@nova.cz.


Stále jsou neprůjezdné některé klíčové komunikace. Zcela zavřená zůstává Strakonická ulice. Lidé přijíždějící po rychlostní silnici R4 se tak do metropole nedostanou. Problematická situace je stále v okolí Libě a Holešovic. Neprůjezdný je například Libeňský most. Tramvaje nejezdí Zenklovou ulicí. V centru jsou stále zavřené stanice metra.

 

Rodiče dětí, které nemohou kvůli povodním do škol, mohou čerpat ošetřovné Rodiče dětí, které nemohou kvůli povodním do škol, mohou čerpat ošetřovné. Co musíte udělat?
 

 

V Mělníku platí kvůli vzedmutému Labi extrémní stupeň povodňového ohrožení a chystá se evakuace asi 1500 lidí. V Zálezlicích na Mělnicku, které patřily k symbolům povodně v roce 2002, se protrhla hráz, obec opustily dvě stovky lidí. Povodí dolního Labe ještě čeká perný den. Velká voda se totiž valí na sever Čech na Ústecko a Děčínsko.
 

Kvůli tomu, že by voda mohla v Ústí nad Labem překonat protipovodňové zábrany, nařídil ministr zemědělství Petr Bendl snížit odtok z Vltavské kaskády.
 

1511606
Video: tn.cz

 

Na Ústecku jsou stovky domácností bez elektřiny. Energetici je odpojili z preventivních důvodů. Elektřina nejde v některých částech Ústí a okolí, Litoměřicku, či ve Hřensku. V severních Čechách byly evakuováno kvůli hrozícím povodním evakuovány tisíce lidí.
 

Ačkoliv se velká voda valí především na Mělnicko a na sever Čech Ústecko a Děčínsko, strach mají i lidé v jihočeském Veselí nad Lužnicí. Hladina Nežárky na soutoku s Lužnicí ve městě na Táborsku by měla kulminovat ve středu odpoledne nebo večer. Povodí Vltavy se snaží zadržet vodu z Lužnice v rybníku Rožmberk, aby tím snížilo její přítok do Veselí.
 

Podívejte se na reportáž TV Nova o povodních z úterních Ranních Televizních novin:
 

1511648
Video: TV Nova

 

Srážky by naštěstí měly v Čechách ustávat a přesunou se na Moravu. V Čechách by do středečního rána mělo napršet do 5 milimetrů srážek, na Moravě však až 35 milimetrů. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity stále platí na více než čtyřech desítkách míst, nejvíce je jich na jihu Čech.
 

Letošní povodně si už vyžádaly 7 lidských obětí, další lidé jsou nezvěstní. Tisíce lidí je kvůli velké vodě mimo domov, do úterního rána jich hasiči evakuovali 8340, buď přespává v provizorních ubytovnách či u příbuzných.
 

Sledujeme ON-LINE

 

12:01 Cestování po Praze městskou hromadnou dopravou je hodně problematické. Nástupiště i samotné spoje jsou přeplněné. Kritická situace byla ráno zejména ve stanici metra Radlická, kde lidé přestupovali z metra na náhradní povodňovou dopravu. Více o problémech v dopravě si přečtěte ZDE!
 

Dav v metru na Radlické
Foto: facebook.com

 

11:54 Tramvaje v Praze mezi Palmovkou a Kobylisy začaly zase jezdit.
 

11:41 Ministr zemědělství Petr Bendl snížil odtok z Vltavské kaskády o 100 m3 za vteřinu. Za současného odtoku totiž hrozí, že velká voda v Ústí nad Labem překoná protipovodňové zábrany a zatopí prakticky celé město.
 

11:37 Částečně zatopená pražská zoo se znovu otevře už ve středu, přístupná ale bude pouze horní část zahrady.
 

11:23 Hasič Zdeněk Vocásek nám poslal video, jak se začala valit voda z prasklé hráze Komárovského rybníka na Nymbursku.
 

1511684
Video: Zdeněk Vocásek

 

11:08 V Litoměřicích je v různých zařízeních ubytováno celkem 291 evakuovaných osob, nejvíce jich přijala nemocnice. Ta nyní přijímá už jen akutní případy a odkládá některé operace.
 

11:02 Podle aktuálních dat Českého hydrometeorologického ústavu platí nejvyšší stupeň ohrožení - extrémní povodeň - v Mělníku. Hydrologové aktuální průtok ani nezveřejní, hladina Labe je 906 centimetrů, hranice pro extrémní povodeň je v těchto místech 855 centimetrů.
 

Průtok Labe v Mělníku
Foto: ČHMÚ

 

Na následující mapce se můžete podívat, jak vypadají stavy a průtoky i na ostatních tocích (zelenou barvou je vyznačen 1. stupeň povodňové aktivity, žlutou 2., červenou 3. a fialovou 3! - extrémní ohrožení).
 

Stavy a průtoky na tocích - 4. 6. 2013 v 11.00
Foto: ČHMÚ

 

10:56 Do středečního rána naprší v Čechách už jen do pěti milimetrů srážek, v Jeseníkách a Beskydech však až 35 milimetrů. Ve středu pak má na horách na východě spadnout dalších 20 milimetrů. Ve středu pak budou v Čechách stejné úhrny jako dnes, tedy do pěti milimetrů, v Jeseníkách a Beskydech do 20 milimetrů.
 

10:50 Povodně hrozí jihočeskému Veselí nad Lužnicí. Hladina Nežárky na soutoku s Lužnicí ve městě na Táborsku by měla kulminovat ve středu odpoledne nebo večer. Povodí Vltavy se snaží zadržet vodu z Lužnice v rybníku Rožmberk, aby tím snížilo její přítok do Veselí.
 

10:43 Povodňová situace v Praze je stabilizovaná, průtok Vltavy by se měl v průběhu dne ustálit na 3000 metrů kubických za sekundu. "V současné chvíli nedochází k výraznému poklesu hladiny Vltavy, ale klesají hladiny přítoků, kam je nyní soustředěna pomoc," uvedl pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček.
 

10:24 Nemocnice Na Františku v Praze, která v neděli kvůli hrozbě povodní evakuovala pacienty, čeká na signál, aby začala chystat návrat pacientů.
 

10:12 V Ústí stále očekávají vzrůst hladiny Labe, během středy by měla kulminovat při průtoku 4150 m3 za vteřinu a při hloubce 1130 cm. Na Ústecku bylo v důsledku povodní evakuováno 5329 lidí, dále je připravována evakuace 800 lidí v Děčíně a dalších 1300 lidí v Ústí.
 

10:07 Labe v Mělníku má průtok 3950 m3 za vteřinu a hloubku 920 centimetrů. Evakuace proběhla ve Vestci, Křinci, Solenici, Kamýku nad Vltavou, Semovicích, Jirovicích, Zálezlicích, Hoříně, Lužci, Klech a Vraněnech. Nejvíce evakuovaných je v obcích Lužce – 167 osob, Hořín – 80 osob a Kly – 30 osob,“ vysvětlila Zaoralová.
 

10:03 Od začátku povodní do dnešního rána hasiči zasahovali u 3748 události spojenými s povodněmi. V terénu bylo 16101 profesionálních i dobrovolných hasičů. "K dnešní šesté hodině ráno bylo na území ČR evakuováno 8340 lidí, z toho nejvíc v Ústeckém kraji – 5329 lidí. Hasiči do této chvíle zachránili 326 lidí," řekla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.
 

9:59 Pražská policie kvůli záplavám posílila hlídky, v ulicích je asi 1000 lidí. Policisté tvrdí, že zatím nezaznamenali žádné rabování.
 

Průtrž mračen PODROBNÁ PŘEDPOVĚĎ: Přečtěte si, kdy začne opadat voda! MAPY


9:48 V Ústeckém kraji jsou kvůli záplavám stovky domácností bez elektřiny. Energetici je odpojují z bezpečnostních důvodů. V noci na dnešek vypínali elektřinu v některých částech Ústí nad Labem a okolí, na Litoměřicku či ve Hřensku.
 

9:40 Hladiny řek v Plzeňském kraji nadále klesají, týká se to i Berounky.
 

9:26 Krizový štáb hlavního města i dopravní podnik tvrdí, že pražská náhradní autobusová a tramvajová doprava za uzavřené metro funguje podle plánu. Jenže podle cestujících i zpráv na sociálních sítích tomu tak úplně není, spoje mají zpoždění a jsou velmi vytížené.
 

Nejvytíženějším úsekem tramvajového provozu je dnes oblast Radlická, kde kapacita tratí nedovoluje větší nasazení vozů pro plynulost dopravy. Od nočních hodin je mimo provoz tramvajová trať mezi Palmovkou a Kobylisy.
 

9:15 V Lužci nad Vltavou na Mělnicku se dnes ráno protrhl Vraňansko-hořínský plavební kanál. Byla nařízena dobrovolná evakuace, při které obec opustila asi polovina obyvatel, což je asi 700 lidí.
 

8:58 Kralupy nad Vltavou žádají kraj o snížení průtoku Vltavské kaskády. Další zvyšování hladiny Vltavy by ve městě ohrozilo životy a způsobilo další škody.
 

Díra v Bohulibech v Jílovém u Prahy - 2 V Bohulibech vytvořila voda OBROVSKÝ KRÁTER. Chodí se na něj dívat celá vesnice


8:52 Mělník kvůli vzestupu Labe vyhlásil evakuaci, z domova bude muset odejít asi 1500 lidí. Jde o preventivní evakuaci, postižené lokalita totiž chrání protipovodňové bariéry.
 

8:49 Hasiči do úterního rána před povodněmi evakuovali 8340 lidí. Nejvíce jich bylo v Ústeckém kraji.
 

8:40 Extrémní stupeň ohrožení platí u Mělníku na soutoku Labe a Vltavy, na 40 místech je pak vyhlášení 3. stupeň povodňové aktivity - stupeň ohrožení.
 

Stavy a průtoky na tocích - 4. 6. 2013 v 8.40
Foto: ČHMÚ

 

8:12 Tramvajová doprava byla zastavena v Praze 8 mezi Libní a Kobylisy. Voda na Elsnicově náměstí v Libni ohrožuje tramvajovou trať. Mezi Kobyliským náměstím a Palmovkou jezdí náhradní autobusy. Z Kobylis do Ďáblic pak náhradní tramvajová linka.
 

8:02 Podle vodohospodářů Vltava v Praze již kulminovala. V 6 hodin ráno dosáhl průtok hodnoty 3210 metrů krychlových za sekundu. Nyní v hlavním městě protéká 3190 kubíků vody za sekundu.
 

7:51 Kvůli záplavám bylo v Česku ráno neprůjezdných 138 úseků silnic. Na přehled uzavírek a objízdných tras se můžete podívat ZDE!
 

7:44 Hladiny řek v Plzeňském kraji od pondělního odpoledne a večera klesají. Platí to i pro největší Berounku. Radbuza a Úhlava v pondělí odpoledne kulminovaly.

 

7:28 Národní knihovna v noci nainstalovala ze sklepů Klementina na nábřeží speciální hadice a čerpadlo. Již v pondělí odpoledne musela knihovna vodu odčerpávat z jednoho ze sklepů v traktu Studentského nádvoří. Objekt je ohrožen zejména spodní průsakovou vodou.
 

7:20 Stoupající hladina vody uzavřela Tyršův most v Litoměřicích a výjezd z města směrem na Terezín a k obchodním centrům. V noci tam také strážníci na člunech evakuovali asi 50 lidí z tamní ubytovny.

 

1511444 HROZIVÉ ZÁBĚRY ZKÁZY: Takhle vypadá povodeň z vrtulníku! Z toho jde strach


6:44 Na třetí povodňový stupeň se zvedla řeka Kamenice v Hřensku. Voda ale nepřitekla k vodočtu po Kamenici po proudu, hladina stoupá proti proudu od řeky Labe.
 

6:29 V Libereckém kraji je stav ohrožení, tedy 3. stupeň povodňové aktivity, na Smědé v Předláncích ve Frýdlantském výběžku. Hladiny řek ale v kraji spíše klesají.
 

6:19 V Děčíně nařídili evakuaci většiny ulic, které sousedí s Labem. V městské části Podmokly se to týká kromě obytných domů také kina, velkého obchodního centra či benzinové pumpy v okolí hlavního nádraží.
 

Povodně útočí na další frontě. Šíří nebezpečnou nemoc! Povodně útočí na další frontě. Šíří NEBEZPEČNOU NEMOC!


5:59 V Ústí nad Labem uzavřeli v noci oba silniční mosty spojující čtvrť Střekov se zbytkem města. Krátce před 5. hodinou k ní vyrazil první speciální vlak. Řeka ve městě bude podle meteorologů nejspíš kulminovat ve středu dopoledne při výšce hladiny 11,3 metru a průtoku 4150 metrů krychlových za sekundu.
 

5:56 V Zálezlicích na Mělnicku, které byly symbolem ničivých záplav v roce 2002, se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo.
 

4:05 Dolní toky Vltavy a Labe budou i dnes podle meteorologů stoupat, což si vynutí další evakuace. V Praze, která je podle magistrátu připravena i na stoletou vodu, má Vltava kulminovat dnes ráno, Labe v Ústí nad Labem pak ve středu dopoledne. V ostatních oblastech zasažených povodněmi by měly řeky postupně klesat. I nadále však zůstávají tisíce lidí mimo své domovy. Záplavy dosud zřejmě připravily o život sedm lidí.
 

Sámer Issa Neohrožený Sámer Issa: Spěchal zachraňovat kočičí útulek před povodní!


3:45 Na Labi u Mělníka byl vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení. Hladina řeky v místě okolo 3:30 přesahovala 8,6 metru, průtok byl 3730 kubíků za sekundu.
 

2:15 Kamiony sou kvůli zatopení pražské Strakonické ulice, která je důležitou výpadovkou ze Smíchova na jih, odkláněny již v Dobříši, objízdná trasa vede přes Hostomice. Osobní auta se odklánějí v ulici Na Baních na Zbraslavi, a to buď na Břežanské údolí nebo na Komořanskou ulici.
 

1:22 Pražská zoologická zahrada má první "povodňový" přírůstek. Je jím mládě kotula.
 

Povodně už jsme sledovali v pondělí i v neděli.

tn.cz / ČTK