České turistky v Egyptě podle policie nezemřely na otravu!

09.03.2014 10:40

Ostrava - Dvě Češky loni v létě v egyptské Hurgadě nezemřely na otravu, jak se dosud spekulovalo. Televizi Prima to bez dalších podrobností řekl ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek, který se dnes s týmem dalších českých policistů vrátil z Egypta. Závěry vyšetřování egyptské policie se podle něj shodují se závěrem českých kriminalistů. V souvislosti se smrtí dvou Češek moravskoslezská policie 19. února obvinila Petra Kramného, manžela a otce zemřelých.

Petr Kramný
Petr Kramný

"Nebyla to intoxikace, jak je prezentováno. Pokud půjdeme do minulosti, policie o tom nikdy nemluvila. Závěry pitvy hovoří zcela jasně, že o intoxikaci nešlo. Na místě nebylo žádné zvracení a průjmy. (...) Závěry šetření egyptské strany se naprosto shodují se závěry šetření, které provedla česká policie, zejména co se týká důvodu úmrtí obou poškozených," řekl Pospíšek Primě.

Tragédie české rodiny v EgyptěŠestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera z Karviné zemřely loni v egyptské Hurgadě v hotelu Titanic Palace. Egyptské úřady ukončily vyšetřování případu počátkem ledna. S jakým výsledkem práce tamních úřadů skončily, zatím nebylo zveřejněno. Předpokládalo se, že Češky byly otráveny neznámou látkou. Kramný tvrdil, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě.

Čeští kriminalisté už před cestou do Egypta měli k dispozici vyšetřovací spis tamní policie a v Egyptě nikoho nevyslýchali. Šestičlenný tým policistů policejního prezidia a moravskoslezských kriminalistů odletěl do Egypta minulou neděli. Měli za úkol navázat spolupráci s egyptskou policií a také se ptát na poznatky, které egyptské úřady při vyšetřování smrti dvou Češek shromáždily od loňského léta. Egyptská policie podezřívala kvůli jejich smrti Kramného a až do října musel zůstat v Egyptě. Kramný, který je od 20. února ve vazbě, vinu od začátku odmítá. Na vzetí do vazby podal stížnost ke Krajskému soudu v Ostravě.

 
Zdroj: ČTK