Ztracený boeing stále nezvěstný, prý měl opravované křídlo!

09.03.2014 15:14

Kuala Lumpur/Hanoj - Malajsijské letadlo, které se v noci na sobotu ztratilo z radarů, mělo v minulosti poškozené křídlo. S odvoláním na společnost Malaysia Airlines (MAS), které boeing patřil, to uvedl malajsijský list The Star. Do pátrací akce po pohřešovaném letadle s 239 lidmi na palubě je zapojeno 40 lodí a 22 letadel z několika zemí. Podle zatím neoficiálních zpráv z Vietnamu a Číny se letoun na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zřítil v Jihočínském moři.

Ahmad Johari Yahya z MAS přiznal, že stroj si při kolizi s jiným letadlem v roce 2012 poškodil křídlo. "Část křídla, asi metr, se roztrhla. Firma Boeing to opravila a dala nám povolení dále letadlo používat. Opravu schválily náležité úřady," sdělil Yahya. Početnému pátracímu týmu se zatím nepodařilo najít trosky, ačkoli od nehody uplynulo více než 36 hodin.

Mnoho příbuzných pasažérů z pohřešovaného malajsijského letadla viní úřady z liknavosti. Podle serveru Euronews rodiny nedostávají čerstvé informace. "Nemáme vůbec žádné informace, neříkají nic nového. Jsem v nejistotě a mám velký strach, nespím a čekám na jakoukoli informaci," řekl jeden z mužů čekajících na letišti v Kuala Lumpuru.

Příbuzní cestujících ze ztraceného letu MH370
Příbuzní cestujících ze ztraceného letu MH370

"Čekám na sebemenší informaci. Bylo by dobré, kdyby přišel někdo ze společnosti Malaysia Airlines. Nejednají s námi jako s lidmi, nechávají nás příliš dlouho čekat," sdělil další. Na palubě letounu byli lidé ze 14 zemí, hlavně z Číny. Podle velvyslanectví v Malajsii mezi nimi nebyli žádní Češi.

Letadlo je nezvěstné od pátku, když po asi hodinovém letu přestala jeho posádka komunikovat se zemí. Rozběhla se masivní pátrací operace s účastní Malajsie, Vietnamu, Filipín, Indonésie, Singapuru i USA, která stále pokračuje. Námořní hlídky po zmizelém stroji pátraly celou noc, letadla čekala na rozednění. Letecká společnost Malaysia Airlines dnes ráno uvedla, že vrak letounu zatím nebyl nalezen.

Vietnamští záchranáři pátrají po ztraceném malajsijském letadle
Vietnamští záchranáři pátrají po ztraceném malajsijském letadle

Paul Hayes z britské konzultační společnosti pro letovou bezpečnost řekl, že letadla za letu takovým způsobem nezmizí. "Je to krajně nezvyklé," prohlásil. Nejproblematičtější fází letu je prý start a přistání, za letu, kdy piloti nehlásí problém, jsou problémy minimální. Letadlo bylo ve výšce necelých 11 kilometrů a letělo stálou rychlostí.

Podle malajsijského listu NewStraitsTimes se odborníci kloní k tomu, že příčinou neštěstí musel být výbuch na palubě. "Byl to buď výbuch, blesk nebo vážná dekomprese," sdělil listu jeden z bývalých pilotů společnosti Malaysia Airlines. "Boeing 777 může pokračovat v letu i po zasažení bleskem i v případě těžší dekomprese, ale v případě výbuchu nemá šanci," dodal.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Úřady zatím nevyloučili ani teroristický čin

Malajsie a Čína prověřují možnost teroristického útoku, protože nejméně dva z pasažérů použili kradené pasy. Doklady původně patřily občanům Itálie a Rakouska a pas, který ztratil Ital, byl v mezinárodní databázi ztracených cestovních dokladů.

Podle stanice CNN si oba nositelé těchto pasů koupili letenky společně, a to od čínského přepravce China Southern Airlines. Platili v thajských bátech a shodnou cenu. Zamluveny byly na cestu z Kuala Lumpuru do Pekingu a z něj pak dále do Amsterodamu. Letenka zakoupená na italský pas pak měla pokračovat do Kodaně, ta na pas rakouský do Frankfurtu nad Mohanem.

Podle malajsijského ministra dopravy Hishamuddina Husseina úřady zjišťují identitu čtyř podezřelých pasažérů, jsou kvůli tomu v kontaktu s různými ambasádami. Prověřují i možnost teroristického útoku. Mimo jiné se zaměřili na záznamy z bezpečnostních kamer na letišti. "Naše zpravodajské služby jsou v pohotovosti a informovány byly i úřady zabývající se bojem proti terorismu a dotčené země," uvedl Hussein, který je zároveň ministrem obrany.

Hishammuddin Hussein
Hishammuddin Hussein

Potvrdil, že malajsijští vyšetřovatelé již navázali spolupráci s americkou FBI a prověřují důkladně celý seznam cestujících. Podle vojenských představitelů záznamy z radarů naznačují, že se letoun před svým zmizením obrátil a letěl zpátky. Z toho důvodu byla rozšířena oblast, ve které probíhá pátrání.

Do míst, kde mohlo dojít k pádu letadla, zamířili také experti z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Jsou mezi nimi i technici ze společnosti Boeing. Jak NTSB uvedla ve svém prohlášení, tým vyrazil do Asie kvůli délce cesty již teď i přesto, že zatím nebyl objeven vrak letadla.

  • Čínští záchranáři při pátrání po zmizelém malajsijském letadle
    Čínští záchranáři při pátrání po zmizelém malajsijském letadle
  • Čínská loď hledá trosky zmizelého malajsijského letadla
    Čínská loď hledá trosky zmizelého malajsijského letadla
 

Podle NewStraitsTimes bude třeba vyjasnit, který stát převezme vedení nad vyšetřováním. Podle norem to bývá ten, na jehož území se nehoda stala. Dokud nebudou nalezeny trosky, nemůže se tohoto úkolu ujmout žádný, i když vzhledem k trajektorii letu se zdá nejpravděpodobnější, že stroj musel spadnout někde u Vietnamu. Naposledy posádka komunikovala východně od malajsijského města Kota Baru krátce předtím, než měla vstoupit do vietnamského prostoru.

Vietnamci včera našli v moři olejové skvrny

Boeing 777-200 startoval z Kuala Lumpuru v pátek v 17:21 SEČ a v Pekingu měl přistát ve 23:30 SEČ. Záchranné operace se soustřeďují kolem místa v Jihočínském moři, kde se posádka naposledy hlásila v sobotu v 1:30 místního času (v pátek 18:30 SEČ). Pilot neodvysílal tísňový signál, což je podle letových odborníků nezvyklé.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mapa
Satelitní

Vietnamská letadla několik hodin po hlášení o nezvěstném stroji upozornila na velké olejové skvrny na moři jižně od vietnamského ostrova Tho Chu. Podle některých expertů by mohly být prvním důkazem o havárii malajsijského letadla. Právě v těchto místech se totiž stroj ztratil z radarů letových dispečerů.

Každá z olejových skvrn měří 10 až 15 kilometrů, uvedla ve svém prohlášení vietnamská vláda. Nepotvrdila, že by mohly souviset s možným pádem letadla. Jak nicméně uvedla, skvrny jsou podobné těm, které by mohly vzniknout ze dvou nádrží letounu.

Modlitba za pasažéry zmizelého letadla v Kuala Lumpuru
Modlitba za pasažéry zmizelého letadla v Kuala Lumpuru

Aerolinky, kterým stroj patří, vydaly dnes ráno krátké tiskové prohlášení, ve kterém vyzvaly "všechny obyvatele Malajsie i lidi na celém světě, aby se za letoun MH370 modlili". Jak nicméně dodaly, "obávají se nejhoršího".

 
Zdroj: ČT24, ČTK