Záhada zmizelého letadla pokračuje, úřady prověřují i terorismus!

09.03.2014 10:41

Kuala Lumpur/Hanoj - Letecké záchranné týmy z několika zemí včetně USA obnovily pátrání po pohřešovaném malajsijském letadle s 239 lidmi na palubě, které se ztratilo z radarů v noci na sobotu. Do pátrací akce je zapojeno 40 lodí a 22 letadel. Podle zatím neoficiálních zpráv z Vietnamu a Číny se letoun zřítil v Jihočínském moři jižně od Vietnamu. V souvislosti se zmizením letadla malajsijské úřady prověřují i možnost teroristického útoku.

Příbuzní cestujících ze ztraceného letu MH370
Příbuzní cestujících ze ztraceného letu MH370

Námořní hlídky po zmizelém stroji pátraly celou noc, letadla čekala na rozednění, informovala BBC. Letecká společnost Malaysia Airlines dnes ráno uvedla, že vrak letounu zatím nebyl nalezen.

Podle malajsijského ministra dopravy Hishamuddina Husseina úřady zjišťují identitu čtyř podezřelých pasažérů, jsou kvůli tomu v kontaktu s různými ambasádami. Prověřují i možnost teroristického útoku. Mimo jiné se zaměřili na záznamy z bezpečnostních kamer na letišti. "Naše zpravodajské služby jsou v pohotovosti a informovány byly i úřady zabývající se bojem proti terorismu a dotčené země," uvedl Hussein, který je zároveň ministrem obrany.

Potvrdil, že malajsijští vyšetřovatelé již navázali spolupráci s americkou FBI a prověřují důkladně celý seznam cestujících. Podle vojenských představitelů záznamy z radarů naznačují, že se letoun před svým zmizením obrátil a letěl zpátky. Z toho důvodu byla rozšířena oblast, ve kterého probíhá pátrání.

  • Čínští záchranáři při pátrání po zmizelém malajsijském letadle
    Čínští záchranáři při pátrání po zmizelém malajsijském letadle
  • Čínská loď hledá trosky zmizelého malajsijského letadla
    Čínská loď hledá trosky zmizelého malajsijského letadla
 

Do míst, kde mohlo dojít k pádu letadla, zamířili také experti z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Jsou mezi nimi i technici ze společnosti Boeing. Jak NTSB uvedla ve svém prohlášení, tým vyrazil do Asie kvůli délce cesty již teď i přesto, že zatím nebyl objeven vrak letadla.

Vietnamci včera našli v moři olejové skvrny

Boeing 777-200 startoval z Kuala Lumpuru v pátek v 17:21 SEČ a v Pekingu měl přistát ve 23:30 SEČ. Záchranné operace se soustřeďují kolem místa v Jihočínském moři, kde se posádka naposledy hlásila v sobotu v 1:30 místního času (v pátek 18:30 SEČ). Pilot neodvysílal tísňový signál, což je podle letových odborníků nezvyklé.

Prosím, vyčkejte na načtení mapy, pokud se mapa nenačte, máte vypnutý JavaScript, nebo Váš prohlížeč nepodporuje Google mapy.

Vietnamská letadla několik hodin po hlášení o nezvěstném stroji upozornila na velké olejové skvrny na moři jižně od vietnamského ostrova Tho Chu. Podle některých expertů by mohly být prvním důkazem o havárii malajsijského letadla. Právě v těchto místech totiž se stroj ztratil z radarů letových dispečerů.

Každá z olejových skvrn měří 10 až 15 kilometrů, uvedla ve svém prohlášení vietnamská vláda. Nepotvrdila, že by mohly souviset s možným pádem letadla. Jak nicméně uvedla, skvrny jsou podobné těm, které by mohly vzniknout ze dvou nádrží letounu.

Modlitba za pasažéry zmizelého letadla v Kuala Lumpuru
Modlitba za pasažéry zmizelého letadla v Kuala Lumpuru

Aerolinky, kterým stroj patří, vydaly dnes ráno krátké tiskové prohlášení, ve kterém vyzvaly "všechny obyvatele Malajsie i lidi na celém světě, aby se za letoun MH370 modlili". Jak nicméně dodaly, "obávají se nejhoršího".

Na palubě letounu byli lidé ze 14 zemí, hlavně z Číny. Podle velvyslanectví v Malajsii mezi nimi nebyli žádní Češi. Jak se ukázalo, dva pasažéři, jejichž jména figurují na seznamu pasažérů, v letadle necestovali. Vyšlo najevo, že jim byly při minulých cestách po Asii ukradeny pasy. Jde o občany Itálie a Rakouska.

 
Zdroj: ČT24, ČTK