Průzkum: Volby by v současnosti vyhrál Babiš!

02.03.2014 20:25

Praha – Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny konaly příští týden, nebyla by vítězem ČSSD, ale hnutí ANO, a to se ziskem 22,5 procent. Od podzimních voleb by si tak o 4 procenta polepšilo. Druhá ČSSD dosahuje naprosto stejného výsledku jako na podzim a třetí KSČM jen lehce ztrácí. Vyplývá to z průzkumu České televize, realizovaném společností TNS Aisa.

Volební model TNS Aisa
Volební model TNS Aisa

Kdyby se volilo příští týden, pohoršila by si zejména TOP 09, a to o 2,5 procentního bodu. ODS a lidovcům se podpora nemění, Úsvit by popořilo o půl procenta více voličů. Jedinou novou stranou, která by se dle volebního modelu v Poslanecké sněmovně objevila, je Strana zelených, která by podle průzkumu získala přesně 5 procent. Je ale třeba zdůraznit, že její preference stojí na mladších lidech, kteří se ve větší míře nezúčastnili minulých voleb a častěji vyjadřují nejistotu, zda by se zúčastnili těch příštích. Reálný výsledek Strany zelených by tedy mohl být nižší.

Politická situace nejvíc vadí voličům KSČM

Většina české společnosti vnímá naši politickou situaci negativně. 42 procent lidí ji hodnotí jako spíše špatnou, 30 procent dokonce jako velmi špatnou. Nejméně spokojení jsou s politickou situací ti lidé, kteří by dle volebního modelu volili KSČM a Úsvit přímé demokracie. O trochu spokojenější než zbytek populace jsou voliči vládních stran. 

Hodnocení politické situace
Hodnocení politické situace

K volbám by šli zejména voliči lidovců a TOP 09

Volební účast by byla nižší než na podzim. Největší ochotu jít k volbách deklarují lidé, kteří by volili TOP 09 a KDU-ČSL. Naopak voliči Úsvitu a Strany zelených častěji váhají.

Graf volební účasti
Graf volební účasti

PŘEHLEDNĚVýsledky voleb 2013

Dva týdny před podzimními volbami v roce 2013 deklarovalo 56 procent respondentů, že by se určitě zúčastnilo a 22 procent, že by se spíše zúčastnilo. Reálná volební účast pak byla těsně pod hranicí 60 procent. Nyní deklaruje, že by se určitě zúčastnilo 45 procent lidí a dalších 20 procent říká, že by se spíše zúčastnilo. S ohledem na výše uvedené lze usuzovat, že v tuto chvíli by reálná volební účast byla nižší než na podzim. Případných voleb by se ve větší míře zúčastnili muži a lidé s vyšším vzděláním. 

Výsledky výzkumu je třeba vztahovat k termínu sběru dat, jedná se o zachycení voličských nálad, "pokud by se volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konaly příští týden". Nejedná se tedy v žádném případě o prognózu výsledku jakýchkoli voleb.  

Základní soubor: Oprávnění voliči v České republice starší 18 let, kteří splňují podmínky pro vstup do volebního modelu. Náhodný výběr, reprezentativní vzorek 1200 respondentů. Dotazování probíhalo ve dnech 18.2. až 24.2. 2014 prostřednictvím technologie CATI.

 
Zdroj: ČT24